Hastalıklar ve Tedaviler

Rahim Ağzı Kanseri

Kadın hastalıkları arasında en sık ölüme sebep olan ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanserine, yüzde 98 oranında HPV virüsü neden oluyor. Doğru aşılama politikaları ve Pap Smear testi ile bu hastalıktan kurtulmak ise mümkün.

Rahim ağzı kanserlerinin en sık 35-45 arası kadınlarda gözüküyor. Her yıl dünyada 500 bin yeni rahim ağzı kanseri tanısı konuluyor ve genellikle gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Rahim ağzı kanseri ile mücadelede, aşılamayla birlikte Pap Smear testi de önemli bir rol oynuyor. Pap Smear testi, kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taramasında kullanılan bir testtir. Pap Smear testi ile rahim ağzı kanseri, erken tanı konulan kanser türlerinden biri olmaya başladı.

30 yaşından küçük kadınların yılda bir defa Pap Smear testi yaptırması gerekiyor. 30 yaşından büyükler ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır. HPV rahim ağzına bulaştıktan sonra HPV’nin kansere yol açması 10 yıl veya daha fazla bir süre alıyor. On yıl içerisinde rahim ağzı kanseri gelişmeden, önce enfeksiyon sonra prekanseröz lezyonlar gelişiyor. Sonuçta HPV virüsü olan hastaların yaklaşık yüzde 3 ila 4’ü kansere dönebiliyor. Bu on yıl içerisinde sağlıklı kadınların doktorlarına gidip bir Pap Smear ve HPV taraması yaptırması durumunda erken safhada tespit edilebiliyor. Daha kansere dönmeden çok basit günübirlik girişimlerle kansere ilerleyecek dokuyu çıkarıp hastalar tedavi ediliyor. Kısaca rahim ağzı kanseri tamamen engellenebilen bir kanser türüdür. Rahim ağzı kanserleri hem aşılama hem de tanı testleri ile tamamen ortadan kalkabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.