Hastalıklar ve Tedaviler

Yumurtalık Kanseri

Dünya’da yılda yaklaşık 314 bin kadına yumurtalık kanseri teşhisi konuluyor ve her yıl yaklaşık 207 bin 252 kadın yumurtalık kanserine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise 2020 yılında 2 bin 730 kadın yumurtalık kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yumurtalık kanseri sinsi ilerleyen ve her yaşta görülebilen bir kanser türü olduğundan rutin kontrolleri hayati önem taşıyor.

Yumurtalık kanserlerinde karnın içerisinde geniş bir alan olmasına bağlı olarak ve de belli bir şikâyet yapmamasından dolayı yumurtalık kanserlerinin tanısı genelde geç konuluyor. En sık yarattığı şikâyetler ise çabuk doyma, hazımsızlık, karın ağrısı olarak kendini gösteriyor. Özellikle bir aydan uzun süren hazımsızlık şikâyetlerinde kadınların bir kadın doğum doktoruna başvurmaları öneriliyor.

Yumurtalık kanserinin iki çeşit nedeni vardır. Bunlardan biri genetik etkenlerdir. Ailede bulunan genetik faktörlere bağlı olarak yumurtalık kanseri gelişebilir. Bir diğer neden endokrin nedenlerdir. Vücudumuzun hormonal döngüsüne bağlı olarak azalmış progesteron miktarı yumurtalık kanserine neden olabilir. Infertilite, kadının hiç çocuğunun olmaması, geç menopoza girmek, endometriozis hastalığı, adetlerin erken başlaması ve sigara içmek yumurtalık kanseri için artmış risk teşkil ederken birden fazla çocuk olması, uzun emzirme dönemleri ve dört yıldan fazla doğum kontrol hapı kullanmak gibi nedenler de yumurtalık kanserini azaltıcı etkenlerdir. Genetik nedenlere gelecek olursak aile hikâyesi özellikle ailede BRCA-1 ve BRCA-2 mutasyonu denilen meme kanseri ile yumurtalık kanserinin beraber gözüktüğü kanser türleri de genetik faktörleri oluşturur. Özellikle ailesinde erken yaşta meme ve yumurtalık kanseri olan hastalarda, birden fazla akraba ve birinci derece akrabalar bu durumdaysa hastalarımızın genetik yumurta kanseri oluşma olasılığına karşı kadın doğum doktorlarıyla iletişim kurmalarını ve gerekli testleri yaptırmalarını tavsiye ediliyor.

Tedavi

Yumurtalık kanserinin iki çeşit tedavisi var. Bunlar kemoterapi ve cerrahi tedaviler. Cerrahi tedavi öncelikle uygulanması gereken tedavi yöntemi. Ancak cerrahide şu noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Yumurtalık kanserini ne kadar çıkarırsak çıkaralım geriye 1 cm’den fazla karın içerisinde tümör kalırsa ameliyat yapmak ile yapmamak arasında bir fark olmuyor. Onun için yumurtalık kanserinin karın içindeki bütün tümör odaklarını çıkaran özel bir ameliyat türüne tabi tutulması gerekiyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.