Hastalıklar ve Tedaviler

Akciğer Kanseri

Türkiye’de yılda 27 binden fazla kişiye, dünyada ise ortalama 2 milyon kişiye akciğer kanseri teşhisi konuyor. Kanser türleri arasında dünyada en sık ölüme sebep olan akciğer kanserinin en büyük nedeni ise sigara kullanımı.

Akciğer kanserinin hem Türkiye’de hem de Dünya’da çok önemli bir sağlık sorunu. Dünya genelinde 2020'de 2,2 milyon yeni vakanın ortaya çıktığı ve akciğer kanserine bağlı 1,8 milyon ölümün gerçekleştiği tahmin ediliyor. Akciğer kanseri, akciğerin dokusunun içerisinde oluşan, anormal bölünen ve başka yerlere yayılma yapan, kişinin ölümü ile sonuçlanan bir hastalık. Akciğer kanserinin en sık nedeni ise sigara. Tüm akciğer kanserlerinin ortalama yüzde 85’inden sigara sorumludur. Akciğer kanseri tüm kanser türleri arasında erkeklerde birinci sırada yer alırken, kadınlarda ise dördüncü sırada yer alıyor. Sigara kullanımındaki artıştan dolayı da kadınlarda görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Sigara kullanımının toplumda azaltılmasıyla da akciğer kanserinde gerileme mümkün olacaktır.

Sigara nasıl akciğer kanserine neden oluyor?

Sigaranın içerisindeki birçok kanserojen maddeler hücrelerin içerisindeki DNA’ların yapısında bozukluğa neden olarak bu hücrelerin çoğalmasına sebep oluyor. Bunun sonucunda ise kitle ile yani kanser ile karşı karşıya kalıyoruz.

Erken tanı için düşük dozda tomografi

Sigaranın haricinde toprakta bulunan radon gazı, çok fazla oluşan çevre kirliliği, daha önce radyasyona maruz kalmak, aşırı stresli yaşam gibi birçok faktör akciğer kanserine neden olabiliyor. Akciğer kanserinin belirtileri arasında ise öksürük, balgam, göğüs ağrısı, nefes darlığı, inatçı, geçmeyen öksürükler ve geçmeyen enfeksiyonlar yer alıyor. Eğer bir kişi 50 ile 85 yaşları arasındaysa, hiçbir şikayeti olmasa dahi 30 yıl boyunca günde en az bir paket sigara içtiyse, bu kişilere düşük doz tomografi ile erken tanı açısından tarama öneriliyor. Bu kriterlerdeki herkesin akciğer kanserinin erken tanısı için mutlaka göğüs hastalıkları polikliniklerine başvurmaları gerekiyor. Uzun süre sigara içmiş kişilerde de riskin sıfırlanması için en az 15-20 yıl geçmesi gerekiyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.