Hastalıklar

Skleroderma

Cilt yapısında nedeni bilinmeyen etkenlere bağlı olarak  ileri derecede fibroz doku artışı sonucu cildin sertleşme ve gerginleşmesine neden olur. Buna bağlı olarak hareket kısıtlılığı ve doku kaybı gelişir.  Sklerodermanın iki farklı tipi vardır. Lokalize sklerodermada hastalık bölgesel olarak cilt ve cilt altı dokularıyla sınırlanmıştır. Yama tazında ise ‘’morfea’’,  sıkı bant şeklinde ise ‘’lineer’’ olarak isimlendirilir. Erken evrelerde etrafı kırmızı veya morumsu veya renksiz yama şeklindedir. Sonraki evrelerde cilt kahverengi ardından beyaz renk alır. Cilt kusurları yanı sıra kas kaybı, kemik büyümesinde azalma, kontraktürlere neden olabilir. Cilt biyopsisi tanıda yardımcıdır. Kan tetkikleri normal olabilir. Tedavinin amacı iltihabı kontrol altına alarak fibröz dokunun oluşumunu önlemektir. Tedavide steroidler, metotreksat ve diğer immunsupresifler kullanılır. Kontraktürü önlemek için fizik tedavi önerilir.

Sistemik sklerodermada cilt dışında iç organları da tutabilir. Erken dönemde el ve ayak parmaklarında renk değişiklikleri (Raynaud fenomeni) ve parmak ucu ülserleri görülür. Zamanla deri sertleşir ve parlaklaşır. Mide, özofagus, trakea, kalp ve böbrekler tutulabilir.  Hastalık seyri iç organ tutulum derecesine bağlıdır. Yutkunma güçlüğü, hazımsızlık, nefes darlığı gibi bulgular gelişebilir. Tedavide steroidler yanı sıra metotreksat, siklosporin, mikofenolat mofetil, siklofosfamid kullanılır. Fizyoterapi ve sert deriye bakım yapılması önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.