Sağlık Rehberi

Riskli Bebek Takibi - Çocuk Nörolojisiyle Erken Tanı ve Gelişimsel Risklerin Önlenmesi

30 Mayıs 2023 SAĞLIK
Riskli Bebek Takibi - Çocuk Nörolojisiyle Erken Tanı ve Gelişimsel Risklerin Önlenmesi

Doğum öncesi anne karnında, doğum esnasında ya da doğum sonrası dönemlerde enfeksiyon, genetik ya da solunum sıkıntılarıyla karşılaşan ve bu nedenlerden dolayı yeni doğan yoğun bakım ünitesinde yatan her bebek riskli bebek olarak tanımlanmaktadır.

Risk bebekler nörolojik ve gelişimsel yönden risk altındadır. Bu problemler vücutta gevşeklik, baş tutma da zayıflık, oturma ve yürümede gecikme, havale geçirme, konuşma da gecikme ve zeka geriliği gibi önemli olan ve erken dönemde fark edilirlerse, önlenme olasılıkları olan durumlardır. Özellikle doğum sonrası yenidoğan yoğun bakımda yatan bebeklerin anne ve babaları bu riskler açısından dikkatli olmalı ve doktor kontrollerini yaptırmalıdırlar. Bu kontrollerde şikayete göre ayrıntılı nörolojik muayene, nöbet riski açısından EEG çekimi (Beyin dalgalarının değerlendirilmesi), Beyin MR, ultrason gibi yardımcı tanı yöntemleri ile riskli bebekler de oluşabilecek problemlerin erken tanısı yapılabilmektedir. Bu bebekler belirlenen duruma göre multidisipliner yaklaşımla erken fizik tedavi programına alınmalı ve uygun ilaç tedavilerine başlanmalıdır.

Bu nedenle riskli kabul edilen tüm bebeklerin doğum sonrası nörolojik takiplerinin çocuk nöroloji uzmanı tarafından yapılması gereklidir. Nörolojik takipteki gecikme, etkin tedaviyi geciktireceğinden geri dönüşümü zor olan problemlerin oluşmasında önemli etkenlerden biridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.