İçindekiler
Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?
Boyun ağrısı yanlış duruş, fiziksel yaralanmalar ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Masa başında çalışan biri için gün sonunda rahatsız edici bir hal alabilir. Boyun ağrısının azaltılması ve iyileşmesi için sıcak kompres, masaj uygulamaları, fizik tedavi işlemleri gibi pek çok farklı yönteme başvurulabilir. Bu ağrıların altında yatan problemler düzeltilmediğinde yapılan müdahaleler geçici etki gösterir. Örneğin; boyun düzleşmesi yaşayan bir hastada ağrı kesicilerin kullanılması anlık olarak rahatlama sağlasa da ağrılar tekrar edebilir. Bu durumlarda en kısa zamanda doktor muayenesine başvurulmalı ve altta yatan hastalığın tespit edilmesi, tedavisi için çalışılmalıdır.
Boyun Ağrısı Nedir?
Boyun ağrısı başın altında bulunan omurga ve bu omurgayı çevreleyen kaslarda meydana gelen ağrıları içerir. Bu ağrılar, her yaştan kişinin şikayeti haline dönüşebilir. Genel olarak bazı yaralanmaların ve bir hastalığın belirtisi olarak kendini gösterir. Akut bir semptom olarak yaşandığında anlık olarak gelişir ve rahatsız edici olsa da kısa sürede iyileşme görülür. Kronik olarak yaşandığında ise 3 aydan daha uzun bir süre boyunca devam edebilir. Tedaviye başvurulmadığında günlük hayatı etkileyecek boyuta ulaşabilir. Ağrının iyileşmesi için evde uygulanabilecek rahatlatıcı bazı yöntemler bulunduğu gibi doktor muayenesinin ardından ilaç tedavisi ve cerrahi müdahaleler gibi bazı çözümlere de başvurulabilir.
Boyun Ağrısı Neden Olur?
Boyun ağrısı kas zedelenmesinden yüksek tansiyona kadar pek çok farklı sebepten gelişebilir. Boyun ağrısı yaşanmasına neden olan durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Artan Yaş: Yaşlanmayla birlikte kemik ve kaslarda hasar meydana gelebilir. Birbirine temas eden kemikler zamanla aşınabilir ve bu durum ağrıya sebep olabilir.
- Fiziksel Hasar: Düzenli olarak kas ve kemiklerin zorlanmasına neden olacak hareket ve uğraşların devam ettirilmesi, boyundaki dokuların hasar almasına yol açabilir. Yanlış duruş, ağırlığın omuz kaslarına doğru dağıtılmaması ve kaslardaki zayıflık gibi durumlar ağrı şikayetine neden olabilir.
- Stres: Kişiler stresli zamanlarda boyun ve sırt kaslarını kasma eğilimi gösterebilir. Kasların sürekli olarak baskıya maruz kalması ağrıyı da beraberinde getirebilir.
- Kaza ve yaralanmalar: Vücuda alınan darbeler, kaza ve düşme gibi durumlar kemiklerin hasar almasına, konumlarında bozulmalara neden olabilir. Özellikle araba kazalarının neden olduğu kırbaç darbesi olarak da bilinen durum, boyun ve sırt kısımlarında hasara yol açabilir.
- Çeşitli hastalıklar: Romatoid artrid, menenjit ve kanser türleri gibi bazı hastalıkların semptomları olarak boyun ağrısı yaşanabilir.
- Büyüme ve tümörler: Kemiklerdeki tümör gibi patolojik büyümeler kemiklerin duruşunu değiştirebilir, birbirine sürtünmesini artırarak ağrı ve acıya yol açabilir.
Boyun Ağrısına Ne İyi Gelir?
Boyun ağrısına müdahale edilmesi için ağrı kesici kullanımı ve egzersiz uygulamaları gibi pek çok yöntem bulunur. Bazı hastalarda altta yatan hastalık ve yaşanan kas, kemik hasarları nedeniyle evde uygulanabilecek yöntemler iyileşme sağlamayabilir. Bu durumlarda vakit kaybetmeden muayene olunmalı ve gerekli tedaviye başlanmalıdır. Boyun ağrısına iyi gelen uygulamalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Soğuk uygulama,
- Boyunluk kullanımı,
- Boyun esneme egzersizleri,
- Masaj,
- Isı uygulaması,
- Duruşun düzeltilmesi,
- Tıbbi tedaviler.
Boyun ağrısı yaşandığında bazı esneme hareketleri uygulanabilir. Sırt rahat bir yere yaslandıktan sonra kürek kemiklerini hafifçe birbirine yaklaştıracak şekilde kasılırarak boyun kasları rahatlatılabilir. İki omuzun birlikte yuvarlanarak esnetilmesi de boyun ağrısının rahatlatılmasında etkisi görülebilir. Bu tip bazı hareketler düzenli olarak uygulanarak ağrının hafifletilmesi sağlanabilir.
Boyun Ağrısı Nasıl Geçer?
Boyun ağrısının iyileşmesi için uygulanan tedavinin ilk aşamasında ağrının altında yatan sebepler araştırılır. Kesin tanının konması için bazı görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Röntgen, BT, MR gibi görüntüleme teknikleriyle kemiklerdeki hasarlar tespit edilebilir. Kas hasarlarının belirlenebilmesi için idrar ve kan tahlilleri istenebilir. Boyun ağrısının ana sebebi tespit edildikten sonra bu nedenin tedavi prosedürüne karar verilebilir. Örneğin; ileri seviye boyun düzleşmesi yaşayan hastalarda bazı boyun kemiklerinin cerrahi müdahaleyle çıkarılması gerekebilir.
Boyun ağrısı tedavisinde sebepten bağımsız olarak belirtilerin giderilmesine yönelik bazı yöntemlere de başvurulabilir. Basit ağrılar için doktor tarafından ağrı kesici haplar ve jeller reçete edilebilir. Steroid olmayan anti inflamatuarlar ve kas gevşeticiler de benzer etkiler için tercih edilebilir. Steroid içeren enfeksiyon çözeltilerinin boyunda sinirlere yakın bölgeye uygulanması şikayetleri azaltabilir. Fizyoterapist tarafından ağrıyı azaltmaya yönelik fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilir. Bunun yanında fizyoterapist, size evde uygulamanız için bazı egzersizler önerebilir. Bazı hastalarda tıbbi tedaviye yardımcı olarak akupunktur, kayropraktik ve masaj uygulamaları tercih edilebilir.
Boyun Ağrısı Evde Nasıl Geçirilir?
Boyun ağrısı, boyun tutulması gibi sebeplerle ortaya çıktığında evde uygulanan bazı yöntemlerle tedavi edilebilir. Ancak kaza sonrası yaşanan ağrı, farklı semptomların da eşlik ettiği durumlar gibi ciddi sebeplerle oluşan ağrılarda vakit kaybetmeden muayene olunarak tedaviye başlanması gerekir. Boyun ağrısının evde tedavisini sağlayabilecek bazı yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Aniden ortaya çıkan ağrıların yönetilmesi için buz aküleri, dondurulmuş jeller gibi soğuk ürünlerin uygulanması tercih edilebilir. Bu durumlarda dikkat edilmesi gereken durum buz gibi ürünlerin soğuk yanığına neden olmaması için etrafına bir bez sarılarak bölgeye uygulanmasıdır.
- Ağrının süreklilik kazandığı ya da akut ağrının geçtiği hastalarda ılık, sıcak kompres uygulaması yapılabilir. Cildi yakacak sıcaklıkta olmayan sıcak su torbaları, ısıtılmış havlular bölgeye uygulanabilir.
- Kan dolaşımının artırılması ve bölgedeki iltihabın dağıtılabilmesi için hafif hareketlerle masaj yapılabilir. Masaj yağları ve mentol gibi ağrı kesici etkili ürünler masaj sırasında uygulanabilir.
- Boyun bölgesinin rahatlaması için boyun ağrısı egzersizleri olarak bilinen hareketler uygulanabilir. Boyunluk gibi ürünler de kısa süreler boyunca takılarak kas ve kemiklerin rahatlamasına faydalı olabilir.
Boyun Ağrısı Nasıl Önlenir?
Boyun ağrısı bazı hastalarda benzer sebeplerle sıkça tekrar edebilir. Bu nedenle önlem almak için bazı hayat değişikliklerine başvurulabilir. Boyun ağrısının önlenmesi için tercih edilebilecek durumlar şu şekilde listelenebilir:
- Masa başında, bilgisayar karşısında çalışan kişilerde yanlış bir duruşun uzun süre boyunca sürdürülmesi zamanla ağrı oluşumuna neden olabilir. Duruşun düzeltilmesi, rahat etmeyi sağlayan koltuk ve ekran tutucu gibi ürünlerin tercih edilmesi yardımcı olabilir.
- Uyku sırasında kemiklerin doğru şekilde yerleşmemesi zamanla vücutta ağrıların oluşmasına yol açabilir. Kişiye uygun, ortopedik yatak ve yastıklar tercih edilebilir.
- Oturma ve ayakta durma sırasında duruşun düzeltilmesi, sırtın yaslanması gibi bazı önlemler uzun vadede ağrı oluşumunun önüne geçebilir.
- Disk dejenerasyonu ve iltihaplanmalara neden olabilen sigara kullanımının en aza indirilmesi ve mümkünse bırakılması tercih edilebilir.
- Vücut kütlesinin artışı kemik ve kasların üzerindeki baskıyı artırarak ağrılara neden olabilir. Düzenli spor yapmak ve dengeli beslenmek genel sağlığın korunmasına yardımcı olabilir.
Boyun Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Boyun ağrısı belirtileri genel anlamda boyun çevresinde yaşanan ağrı ve sertlik olarak kendini gösterir. Altta yatan sebebe bağlı olarak da buna farklı semptomlar eklenebilir. Kas spazmları nedeniyle yaşanırsa baş ağrıları da görülebilir. Sinir hasarları nedeniyle görülürse el ve kollarda da ağrı, karıncalanma gibi sorunlar yaşanabilir. Boyun düzleşmesinde ağrıya ek olarak bakışların öne eğilmesinden idrar kaçırmaya kadar pek çok semptom yaşanabilir. Boyun ağrısıyla birlikte el ve ayaklarda uyuşma, nefes alış verişinde zorlanma, idrar tutamama gibi ciddi semptomlar yaşandığında, vakit kaybetmeden en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Kaynakça:
- https://www.health.harvard.edu/pain/how-to-soothe-a-sore-neck
- https://www.nhs.uk/conditions/neck-pain-and-stiff-neck/
- https://www.aurorahealthcare.org/services/aurora-spine-services/neck-pain/relief
- https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21179-neck-pain
- https://www.webmd.com/a-to-z-guides/remedies-for-stiff-neck
- https://www.mountsinai.org/health-library/selfcare-instructions/neck-pain-or-spasms-self-care
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.