Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremini anne karnında atlatan ve üç gün boyunca tepki vermeyen 5 aylık Kurtuluş bebek, 5 bin doğumda bir görülen hastalıkla makatı kapalı dünyaya geldi. Kurtuluş, 52 günlük yoğun bakım sürecinin ardından İzmir'de geçirdiği operasyonla sağlığına kavuştu. Böyle bir hastalık olduğunu ilk kez duyduğunu belirten anne Özlem Koç (34), "Kurtuluş depremden kurtuldu, şimdi kendini de kurtaracak" dedi.
Kahramanmaraş'ta yaşayan Özlem Koç ve Üzeyir Koç (40) çiftinin üçüncü çocukları 5 aylık Kurtuluş, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremini anne karnında atlattı. Depremden sonra üç gün boyunca tepki vermeyen Kurtuluş bebek, 21 Mayıs'ta erken doğumla 1 kilo 800 gram olarak dünyaya geldi. Kurtuluş'un yaklaşık 5 bin doğumda bir görülen anorektal malformasyon (ARM) hastalığıyla makatı kapalı doğduğu anlaşıldı. Koç çifti, 52 gün boyunca yoğun bakımda kalan Kurtuluş'un tedavisi için İzmir'e geldi. Kurtuluş bebek, yaklaşık 3 hafta önce İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesinde 6 saat süren operasyonla sağlığına kavuştu. Anne Özlem Koç, "Tansiyon hastasıyım. Kurtuluş prematüre doğduğu için hemen göremedim. Daha sonra böyle bir hastalıkla dünyaya geldiğini öğrendim. İlk kez karşılaştığım bir hastalıktı. Çok üzüldüğümüz, yorucu ve yıpratıcı bir süreçti. Operasyonun ardından Kurtuluş iyileşti, memleketimize döneceğiz. Kurtuluş depremden kurtuldu, inşallah şimdi de kendini kurtaracak" ifadelerini kullandı.
Adını “Kurtuluş” koydular
Kahramanmaraş depremini yaşadıklarını anlatan Üzeyir Koç ise "O gece felaketi yaşadık. Kurtuluş, anne karnındaydı. Bebeğimiz üç gün boyunca tepki vermeyince çok korktuk. Sonra tepki vermeye başladı. Bebeğimiz sayesinde depremden kurtulduğumuzu, Allah'ın bizi belki de bebeğimiz sayesinde koruduğunu düşündüğümüz için ona 'Kurtuluş' ismini verdik. Hamilelik sürecinde eşim rahatsızlandı ve bebek erken doğumla 31'inci haftada geldi. Daha sonra makatının kapalı olduğu anlaşıldı. Bir gün sonra kolostomisi açıldı. 52 gün boyunca yoğun bakımda kaldı. Bir arayış içine girdik. Hiçbir şey bilmiyorduk. Daha önce bu hastalığı duymamıştık. Başımıza gelince öğrendik. Araştırırken Kayseri'ye, Gaziantep'e, Adana'ya gittik. Sonra Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emre Divarcı Hoca’nın ismini duydum. Hemen cevap verdi ve tedaviye başlandı. Bundan sonra da Kurtuluş takip edilecek ve bizim de dikkat etmemiz gerekecek" diye konuştu.
“Hastalığın tıbbi ismi ARM”
Operasyonu gerçekleştiren Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emre Divarcı, "Bu hastalığın tıbbi ismi anorektal malformasyon. Kısaca 'ARM' diyoruz. Bu hastalıkta çocuklar makatları kapalı olarak doğuyor. Bağırsağın son kısmı, makat olması gereken bölgeye açılmıyor. Erkeklerde idrar yolu, mesane gibi kısımlara, kızlardaysa vajen veya ciltte olması gereken yerin daha önüne açılabiliyor. Bu hastalık, nadir bir hastalık. Çoğunlukla gebelik sırasında tanı konamıyor. Tanı konmadığı için doğum sonrası anüsü kapalı doğmuş bir bebekle karşılaşıyorlar. Bazı bebeklerde kolostomi dediğimiz kalın bağırsak karına dikilerek dışkının buradan gelmesinin sağlanması gerekiyor. Bazılarında ise bunlar gerekmeden birincil ameliyatla düzeltilebiliyor. Bu tedavilerde, sonraki sürecin de doğru bir şekilde yönetilmesi gerekiyor" bilgisini verdi.
“Farkındalık yaratmamız gerekiyor”
Kurtuluş'un zor bir ameliyat geçirdiğini dile getiren Doç. Dr. Divarcı, "Kurtuluş’un doğumu sonrası anüsünün kapalı olduğu fark ediliyor. Bir yenidoğan yoğun bakım süreci geçiriyor ve kolostomi açılıyor. Sonrasında aile bize ulaştı. Düzeltici ameliyatını tamamladık, anüsünü oluşturduk. Yaklaşık 2 ay sonra kolostomisi kapatılacak. Ameliyat 6 saat civarında sürdü. Yaklaşık 2 aylık da bir iyileşme süreci var. 2 ay tamamlandıktan sonra eğer anüs yeterli çaptaysa kolostomisini kapatacağız. ARM'li çocukların bir kısmında problemler devam edebiliyor. O yüzden bu hastalık konusunda daha fazla farkındalık yaratmamız gerektiğini düşünüyorum. Kabızlık, kaka kaçırma gibi problemler yaşanabiliyor. O yüzden bu süreçlerin doğru bir şekilde yönetilmesi gerekiyor" dedi.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.