Hastalıklar ve Tedaviler

Varis

Varis nedir? Nasıl oluşur? Bacak varisi neden oluşur?

Varis toplardamarın genişlemesi, büyümesi ve fonksiyonunu kaybetmesi durumudur. Bacak varisi genelde bacak iç yüzünde gelişen solucanvari mor renkli damarlardır. Bu damarlar bacağın ana toplardamarı değildir. Çok yüzeyel oldukları için cilt altında genişlediklerinde görünür hale gelirler. Bacak varisi oluşumunun kesin nedeni bilinmemekle öğretmen, kasiyer gibi uzun süreli ayakta çalışanlarda ve genetik ailesel yatkınlığı olanlarda daha sık görülür.

Bacak toplardamarı içerisinde küçük kapaklar bulunur. Yürüdüğümüzde ve kaslarımızı çalıştırdığımızda toplardamarlar kaslar tarafından sıkıştırılır; içindeki kan yukarıya doğru bu sayede pompalanır. Yukarı taşınan kan geri kaçmaması için toplardamar içindeki kapaklar kapanır ve kan her seferinde bir üst seviyeye taşınır. Toplardamar içerisindeki kapaklar kanın tek yönlü olarak sadece yukarı doğru taşınmasına izin verir. Kapak yapısı bozulduğunda dokudan kalbe taşınan kan geriye doğru kaçırmaya başlar ve bacak damarı içerisinde birikir. Biriken kan nedeniyle toplardamar genişler ve varis haline gelir.

Bacak varisi nasıl anlaşılır? Varis tanısı nasıl konulur?

Özellikle bacak iç kesiminde varisler oluşur. Uyluk ve kasık iç kesiminden dize kadar ve diz altı baldırda iç yüzde varisler izlenir. Baldır arka kesimi de sık varis oluşan diğer bölgedir. Bu bölgelerde eğer varis mevcut ise tanı amacıyla bacak venöz DOPPLER Ultrasonografi  ile değerlendirilmelidir.

Bacak varisi tedavi edilmezse ne olur? Varis ilaç ile tedavi edilebilir mi? Bacak varisi neden tedavi edilmelidir? Varis ne zaman tedavi edilmelidir?

Varis haline gelen damar işlevini kaybetmiştir. Ven kapakları bozulduğu için günden güne büyümeye devam eder. Varisin çapı artıkça, büyüdükçe dışarıdan görülebilir hale gelir. Varis dev boyutlara ulaşabilir hatta bazen ciltte açılan bir yaradan kanamaya neden olabilir. Özellikle ayak bileği düzeyinde renk değişiklikleri mordan kahverengine kadar gözlenebilir. Bu renk değişikleri kalıcı olabilir. Varis tedavi edilmediği takdirde büyümeye devam eder çünkü sağlıklı yapısını kaybetmiştir. İlaç tedavisi varis gelişimini yavaşlatabilir ancak oluşan varisler kaybolmaz. Varis bir kez oluştuğunda tedavi edilmezse büyümeye devam eder ve saydığımız renk değişikliği, kanama gibi komplikasyonlara neden olabilir. Varis ne zaman tedavi edilmelidir? Variköz yani genişleyen damar belli bir büyüklüğü aştığında (5,5 mm) tedavi edilmelidir. Varis (Vena safena magna) çapı 5.5 mm üzerine çıktığında ve valsalva manevrası (hasta ıkındığında) 3 saniyeden uzun kaçak(reflü) varsa varis tedavi edilmelidir. Varis haline gelen damar artık işlevini kaybettiği için kapatılarak tedavi edilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.