Medical Point App
Medical Point Mph App Store
İndir

Hastalıklar ve Tedaviler

Kolesterol Yüksekliği

Kolesterol Yüksekliği Nedir?

Kolesterol yüksekliği, kandaki toplam kolesterol miktarının normal değerlerin üzerine çıkması durumudur. Vücutta hücre zarlarının yapısında, bazı hormonların üretiminde ve D vitamini sentezinde rol alan kolesterol, karaciğerde üretilir ve besinlerle de alınır. Ancak kolesterol seviyesinin özellikle "kötü kolesterol" (LDL) düzeyinde artması, kalp-damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörüdür.

Kolesterol Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol yüksekliği genellikle belirti vermez; bu nedenle "sessiz tehlike" olarak da adlandırılır. Ancak bazı durumlarda göz çevresinde sarımsı yağ birikimleri (ksantelazma), cilt altında yağ birikimi nodülleri veya kolesterol düzeyine bağlı damar tıkanıklıklarının yol açtığı göğüs ağrısı, bacaklarda kramp, baş dönmesi gibi dolaylı belirtiler görülebilir. Bu bulgular genellikle kolesterol seviyesinin uzun süre yüksek kalmasına bağlı olarak gelişir.

Kolesterol Yüksekliği Nasıl Teşhis Edilir?

Kolesterol yüksekliği, kan tahlili ile kolayca teşhis edilebilir. Lipid paneli adı verilen bu testte toplam kolesterol, LDL (kötü kolesterol), HDL (iyi kolesterol) ve trigliserid seviyeleri değerlendirilir. Test için genellikle 8-12 saatlik açlık gereklidir. Risk grubundaki bireylerde (obezite, diyabet, aile öyküsü olanlar) düzenli tarama testleri önerilir.

Sonuç

Kolesterol yüksekliği, uzun vadede kalp krizi, inme ve damar hastalıklarına yol açabilecek ciddi bir sağlık sorunudur. Erken teşhis, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekli durumlarda medikal tedavi ile kolesterol seviyeleri kontrol altına alınabilir. Bu nedenle düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu sayfada, tedavi edici sağlık hizmetiyle ilgili bilgiler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için lütfen doktorunuza danışın.